Kan jouw website ademhalen?

Wees niet bang om lege ruimte te gebruiken in het grafisch ontwerp van je website, maar zet deze juist doelbewust in!

Coen Hamelink
Kan jouw website ademhalen?

Uitdaging

Trek even aan de mouw van je collega, vriend(in) of familielid en praat 1 minuut achter elkaar door, zonder adem te halen.

Daar gaan we: 3… 2…1… Go!

En… adem in.

Is het gelukt? Zo ja, waarschijnlijk met enige moeite dan, tenzij je een rapper bent.

Degene die naar je heeft geluisterd, zou het er waarschijnlijk Spaans benauwd van hebben gekregen en het meeste wat je gezegd hebt, zou niet aangekomen zijn bij de ander.

Zelfs rappers moeten ademhalen. Sterker nog: rappers spelen met de (korte) momenten waarop ze stil zijn. Daarmee houden ze jouw aandacht vast. Een stortvloed van informatie zonder adempauzes is een aanslag op onze concentratie en daardoor doodvermoeiend. We hebben even de tijd nodig om informatie te verwerken, om vervolgens nieuwe informatie op te kunnen slaan.

Functionele witruimte

Dit principe kun je ook toepassen op het grafisch ontwerp van je website, door gebruik te maken van even niks, oftewel: functionele witruimte. Deze witruimte zorgt ervoor dat je even kunt ademhalen tussen de vlakken met verschillende soorten informatie in. Een regelmatige ademhaling zorgt voor rust. Een onregelmatige ademhaling voor onrust. In vormgevingstaal gesproken: een consequent gebruik van witruimte zorgt voor rust. Wees dus niet bang om lege ruimte te gebruiken in het grafisch ontwerp van je website, maar zet deze juist doelbewust in, zodat een websitebezoeker voldoende tijd krijgt om de vele informatie in zich op te nemen.

TIP: hou dezelfde breedte of hoogte aan van deze witruimte, ook wel witmarge genoemd.

Wie of wat neemt neemt de meeste ruimte in

Je kunt dit principe nog verder doorvoeren door bijvoorbeeld te spelen met vorm en leegte rond deze vorm: wanneer je bijvoorbeeld een button plaatst met daaromheen veel witruimte, zal deze button extra opvallen. Alle aandacht gaat uit naar het object die de meeste ruimte krijgt om zichzelf te laten zien. Eigenlijk net als de rapper die op een podium gaat staan en de ruimte inneemt om zijn of haar verhaal te delen met het publiek.

TIP: bepaal welke informatie de meeste meeste aandacht verdient op een pagina van je website.

Kan jouw website ademhalen?

oktober 2019

Wij zijn Webdesign aan Zee

Coen Hamelink en Teunis van Wijngaarden werken vanuit een ondernemerscentrum op 10 minuten fietsafstand van zee. Coen ontwerpt, Teunis bouwt. Waar nodig schakelen ze andere professionals in. Wij denken graag met u mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *