Hoe wij een snelle website maken
Doe bezoekers een plezier en optimaliseer de laadtijd van je website. We vertellen je over onze aanpak.
Paginatitels en tussenkoppen op je site hebben een speciale rol. Het is belangrijk om ze op de juiste manier te maken.
In een Content Management Systeem zoals WordPress kun je zelf webteksten plaatsen en aanpassen. De WordPress editor werkt eenvoudig. Net als een tekstverwerker, met de bekende opmaakknoppen. Toch loont het de moeite om je verder te verdiepen in de werking.
Als je even snel een tekst typt en opmaakt in een tekstverwerker zoals Microsoft Word, dan zal je dit misschien herkennen:
“Dit kopje maak ik vet en lettergrootte 14. En laat ik het ook blauw maken.” Verderop in het document wil je weer zo’n kop maken. Je kijkt naar de vorige kop, onthoudt “vet, 14, blauw” en past dit toe op de nieuwe kop.
Prima, ziet er goed uit! Hoewel… dit is niet bruikbaar als je 30 koppen moet maken. Dan wordt het vermoeiend.
Ervaren Word-gebruikers weten dat daarvoor vooraf gedefinieerde opmaak bestaat. Je gebruikt opmaakprofiel “Kop 1”. Je plaatst de cursor in de alinea en klikt “Kop 1”, in plaats van alle instellingen opnieuw te doen.
Maar toch, de “vet, 14, blauw”-methode werkt soms sneller als je vlug een documentje maakt.
De gedachte “het ziet er toch goed uit” gaat online niet op! Voor een website is het altijd beter om de vaste stijlen te gebruiken. Naast dat het prettig werkt, dienen ze namelijk nog een doel: informatie structureren voor Google.
Google geeft aan een “Kop 1” meer waarde dan aan een normale alinea. Als je geen gebruik maakt van opmaakprofielen, maar kiest voor de methode “vet, 14, blauw” dan wéét Google niet dat het om een (belangrijke) kop gaat. De zoekmachine ziet die tekst dan als een gewone alinea en kan moeilijker het onderwerp van de pagina bepalen.
Online gebruik je dus altijd de voorgedefinieerde koppen.
De “Kop 1”, in code <h1>, heeft een speciale status. Zie het als de document-titel. Deze mag maar één keer voorkomen per pagina. Uitzondering is een onepage-website, waar hij meerdere keren gebruikt kan worden (al zijn de meningen daarover verdeeld).
Je begint een pagina met de Kop 1, daarna maak je een logische indeling zonder stappen over te slaan.
Probeer om geen stappen over te slaan, dus niet:
Hetzelfde geld voor opsommingen: gebruik daarvoor altijd de lijst-knop en niet een liggend streepje (-) of zelf getypt nummer (“1., 2., 3.”). Door dit goed te doen, klopt het ‘onder water’ ook en is de tekst goed gestructureerd voor de zoekmachine.
Voor je webbouwer (en jezelf) is het trouwens ook fijn als je de juiste koppen gebruikt. Als je van stijl wil veranderen, dan kun je namelijk met 1 regel code alle blauwe koppen in groene koppen veranderen.
PS. Ook in MS Word zijn er meer voordelen wanneer je opmaakprofielen gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk een inhoudsopgave genereren, omdat het programma de structuur van het document beter “begrijpt”.
PS2. Naar aanleiding van reacties op social media: dit blog vertelt hoe je technisch goede tussenkoppen maakt, maar niet waarom je tussenkoppen gebruikt. Dat doe je met name voor de bezoeker: om de tekst leesbaar en scanbaar te maken. In de tweede plaats draagt het bij aan vindbaarheid en daarvoor is het verstandig om voorgedefinieerde stijlen te gebruiken.
Gebruik jij de juiste koppen?
november 2019Doe bezoekers een plezier en optimaliseer de laadtijd van je website. We vertellen je over onze aanpak.
Het gebruik van lettertypes is enorm belangrijk voor je website, maar welke typografie past nu het beste bij jouw bedrijf?
Geef een reactie