Hoe kies je een WordPress plug‑in?

Een slechte plug-in kan je website vertragen, onveilig maken of zelfs breken. Installeer dus niet zomaar elke plug-in die je tegenkomt.

Teunis van Wijngaarden
Hoe kies je een WordPress plug‑in?

WordPress is het meest gebruikte open source content management systeem. Een grote community bouwt aan de basis van WordPress, maar ook aan uitbreidingen: de plug-ins. Er zijn nuttige en minder nuttige. Goede en minder goede.

Wat als je een slechte WordPress plug-in gebruikt?

Als een plug-in niet goed gebouwd is, dan kan het je website schaden. Dit kan er mis gaan:

  • De plug-in vertraagt je site, bijvoorbeeld door slecht geprogrammeerde code of doordat grote bestanden geladen worden.
  • De plug-in bevalt een beveiligingslek. Hackers kunnen dan persoonsgegevens buitmaken of je website misbruiken voor illegale dingen.
  • De plug-in functioneert niet of zorgt dat het thema of andere plug-ins niet functioneren. De site kan dan uitvallen of gaat onverwacht gedrag vertonen. Soms duurt het lang voordat je ontdekt dat het díe plug-in was die het veroorzaakte.

Hoe kies je de juiste WordPress plug-in?

Om problemen te voorkomen, is het zaak om zorgvuldig te kiezen. Het geeft geen garantie op succes, maar het geeft wel meer zekerheid. Ik kijk bij het kiezen van een WordPress plug-in naar:

  • Onderhoud – de plugin wordt onderhouden over een langere tijd en is recent nog bijgewerkt. Ik weet het: “Rendementen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst” – maar het zegt wel iets.
  • Downloads – veel downloads betekent een grote groep mede-gebruikers. Dat is een stimulans voor de bouwer om de plug-in te onderhouden. En mocht de bouwer stoppen, dan is er wellicht iemand uit de community die het overneemt.
  • Beoordeling – de plug-in moet goed beoordeeld zijn. Eventuele slechte beoordelingen lees ik even. Soms zijn die van gebruikers die de plug-in gebruikten voor iets waar hij niet voor bedoeld is.

Natuurlijk moet de plug-in in de eerste plaats precies doen wat je wilt. Niet minder, maar eigenlijk ook niet meer. Alles wat de plug-in extra kan, maar wat je niet gebruikt, beschouw ik als ballast. Het maakt je site complexer en ‘zwaarder’.

Tip: test de plugin

Om echt zeker van je zaak te zijn, is het belangrijk om de plug-in te testen. Dat doe je niet op je live site. Gebruik een testinstallatie, een ontwikkel- of staging-website, zodat het niet erg is als er ‘rommel’ achterblijft. Als je wilt, kun je de plug-in nu ook doormeten. Bijvoorbeeld om te zien hoeveel database-verzoeken hij doet of hoe zwaar de bestanden zijn die hij laadt.

Lees ook:  Drie redenen om je website technisch up-to-date te houden

Hoe doe jij het?

Er is geen vaste methode voor het kiezen van plug-ins, maar ik heb mijzelf deze werkwijze aangemeten. Hoe heb jij tot op heden plug-ins gekozen?

december 2019

Wij zijn Webdesign aan Zee

Coen Hamelink en Teunis van Wijngaarden werken vanuit een ondernemerscentrum op 10 minuten fietsafstand van zee. Coen ontwerpt, Teunis bouwt. Waar nodig schakelen ze andere professionals in. Wij denken graag met u mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *