Goede hyperlinks maken, klik hier

Regelmatig kom ik op sites een tekst tegen als: “Voor ons portfolio, klik hier.” Dat kan beter.

Teunis van Wijngaarden
Goede hyperlinks maken, klik hier

De tekst van de link wordt de ankertekst (anchor text) genoemd. Het is goed als die tekst iets zegt over de pagina waar naartoe gelinkt wordt. Dus niet “voor ons portfolio, klik hier”, maar “kijk ook eens in ons webdesign portfolio”.

Nuttige links voor de zoekmachine

De zoekmachine associeert de gebruikte woorden in de ankertekst met de pagina waar naartoe gelinkt wordt. De tekst “klik hier” bevat geen nuttige SEO keywords, maar “webdesign portfolio” wel. Die link is dus beter voor je zoekmachine optimalisatie.

Opvallende links voor de bezoeker

Een langere, unieke link zal bij de bezoeker meer in het oog springen dan het veelgebruikte “klik hier”. Ook uit usability oogpunt is een unieke link dus beter.

Dat geldt zeker wanneer iemand de voorleesfunctie of een brailleregel (voorziening voor slechtzienden) gebruikt. Als je daarmee de links op de pagina langsloopt, dan hoor of voel je telkens dezelfde “klik hier” en heb je geen idee waar de link naartoe leidt. Deze bezoekers zijn gebaat bij een betekenisvolle link.

Voor de taalpuristen

Het gaat misschien ver, maar de term ‘klik’ is lang niet altijd van toepassing. Op een touch-apparaat spreken we eerder van een tik of tap.

december 2019

Wij zijn Webdesign aan Zee

Coen Hamelink en Teunis van Wijngaarden werken vanuit een ondernemerscentrum op 10 minuten fietsafstand van zee. Coen ontwerpt, Teunis bouwt. Waar nodig schakelen ze andere professionals in. Wij denken graag met u mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *