Wat kost een website?

Voor elk budget een website, maar niet exact dezelfde website voor elk budget. Wat kun je verwachten voor welk budget?

Teunis van Wijngaarden
Wat kost een website?

In een blog over de eisen die je kunt stellen aan je website en websitebouwer maakte ik de vergelijking met kleding: ga je voor een confectiepak of voor een maatpak? Het confectiepak neem je zo van het rek en je kiest er zelf je riem en schoenen bij. Het ander wordt je aangemeten en komt met bijpassende accessoires.

Voor een site betekent dat: wat wil je wel of niet zelf doen aan je website en in hoeverre moet de website uniek en geoptimaliseerd zijn?

Zoals bij veel bedrijfsmatige keuzes speelt budget een rol. Het prijsverschil van neefje tot full-service bureau is groot. Om onze positie met Webdesign aan Zee te bepalen, hebben we het webdesigners-landschap in kaart gebracht. We delen dat graag met je.

Doe-het-zelf!

De doe-het-zelver gaat zelf aan de slag met een pakket als Squarespace, Wix of WordPress met een gratis thema. Je bent dan sterk gebonden aan de mogelijkheden van het gekozen systeem of het thema, maar de prijs is er ook naar. Je betaalt vaak alleen wat abonnementsgeld: een paar tientjes per jaar. Eventueel maak je kosten voor hulp die je krijgt. Reken ook op een enorme tijdsinvestering van jezelf.

Bouwers met prefab

Vergelijk het met de bouw: tegenwoordig wordt een dakkapel aan één stuk geleverd op het dak getild. Dat is prefab. Sommige sites bestaan ook enkel uit voorgefabriceerde prefab-elementen. Je krijgt beperkt advies en kan kiezen uit een beperkte catalogus. Beginnende ZZP-ers of “prefab-bureau’s” bieden zulke website-pakketten aan voor 400 tot 2000 euro.

Zelfstandig webbouw professionals

Voor hogere budgetten kun je meer maatwerk verwachten. Al worden hier ook prefab elementen gebruikt (waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?). De zelfstandig professional kan jou advies geven, zaken uit handen nemen en flexibiliteit, betrouwbaarheid en kwaliteit bieden. Denk niet dat jij zelf achterover kunt leunen: jouw inzet is nodig tijdens een brainstormsessie of bij het aanleveren van beeldmateriaal of teksten.

Zelfstandige professionals werken tussen 2000 en 5000 euro. Deze vrij grote prijsrange houd ik aan, omdat het om maatwerk gaat. Vaak wordt op basis van een inschatting een fixed price offerte afgegeven.

Full-service reclamebureau

Full-service reclamebureaus denken je volledige marketingstrategie uit en werken aan de positionering van jouw bedrijf. Daar hoort wellicht ook een tv-commercial of advertentie in landelijke bladen bij. Je mag ervan uitgaan dat er bij zo’n bureau professionals werken die betrouwbaarheid en kwaliteit bieden. Dit soort bedrijven werkt aan grote projecten vanaf 5000 euro.

Website onderhoud

Vergeet bij je oriëntatie ook het website onderhoud niet. Bij doe-het-zelf voer je dat zelf uit. Bedenk dat het hulpvaardige neefje dan misschien niet meer beschikbaar is voor hulp. Bij pakket-sites wordt soms een maandbedrag gerekend en bij maatwerk door een beginnende bouwer, professional of bureau is vaak een onderhoudscontract mogelijk.

NB. Er zijn websitebouwers die enkel een maandbedrag vragen en geen eenmalige investering. Je kunt dan over de minimale looptijd uitrekenen wat je kwijt bent aan je website.

Waar staat Webdesign aan Zee?

Webdesign aan Zee is een samenwerking van grafisch ontwerper Coen en Teunis als webbouwer. Waar nodig schakelen we andere experts in, zoals een tekstschrijver of fotograaf. Wij zijn zelfstandige professionals, met een handig voordeel: onze gebundelde krachten.

De dienst – het meedenken en adviseren – vinden we net zo belangrijk als het eindproduct. Wij werken voor kleine en middelgrote organisaties, MKB en ervaren ZZP-ers die een stap verder willen maken.

Welke webbouwer past bij jouw bedrijf of organisatie?

Wellicht kun je aan de hand van dit blog en ons eerdere blog al een type webdesigner kiezen waar jij mee in zee wilt. Zo niet, dan hebben wij nog voor je op een rij welke webbouwer past bij welk type organisatie.

december 2019

Wij zijn Webdesign aan Zee

Coen Hamelink en Teunis van Wijngaarden werken vanuit een ondernemerscentrum op 10 minuten fietsafstand van zee. Coen ontwerpt, Teunis bouwt. Waar nodig schakelen ze andere professionals in. Wij denken graag met u mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *